luni, 6 octombrie 2014

Un nou concept ”Pasărea Măiastră”, într-o nouă bibliotecă publică, la Moșna

vineri, 10 octombrie 2014, ora 17:00, rețeaua Biblionet Sibiu se extinde prin deschiderea unei noi biblioteci publice în localitatea Moșna

Este dificil să descriu în doar câteva cuvinte rostul bibliotecii publice într-o comunitate, așa cum oricui îi este greu să vorbească despre ceea ce iubește cu adevărat. Dar, dincolo de cuvinte sunt faptele, care în cazul de față, adună într-un șir instituțional 35 de biblioteci publice de pe întreg teritoriul județului Sibiu, reinventate, reamenajate și dotate cu echipamente IT capabile să ofere servicii de informare și documentare în conformitate cu timpul pe care-l trăim. Secolul XXI este secolul informației, iar contemporanii acestui timp pot beneficia liber și gratuit de informație, care nu mai reprezintă un lux, ci un drept de care te poți bucura, indiferent dacă locuiești într-un conglomerat urban sau într-un sat hotărât să-și păstreze identitatea și cât mai mulți tineri, cu un rost, aproape.

Știu că mulți asociază bibliotecile publice cu spații prăfuite, cu podele scârțâitoare și cu rafturi strâmbe, pline cu cărți pe care nu le-a citit nimeni, niciodată. Dar, mai știu că biblioteca publică reprezintă marca de prestigiu a oricărei comunități pentru că felul în care funcționează acest tip de serviciu oglindește înțelepciunea oamenilor și dragostea lor pentru cunoaștere. 

Și, mai știu că biblioteca nu este un depozit desuet de carte, ci o provocare în procesul continuu al dezvoltării personale și profesionale, un spațiu de socializare, un loc primitor în care se organizează șezători, serbări cu cântece tradiționale, seri cu povești de odinioară, expoziție de fotografii cu chipuri și evenimente aproape uitate, cu dezbateri publice, un spațiu confortabil în care se organizează cursuri de inițiere în utilizarea calculatorului pentru cei care n-au prins timpurile în care se învață din primii ani de școală acest tip de tehnologie avansată care, iată, a transformat felul de a comunica, la nivel individual și global.

Biblioteca Județene ASTRA Sibiu  prin intermediul departamentului Metodic. Comunicare. Programe a făcut posibilă derularea programului Biblionet pe o perioadă de 3 ani, timp în care au fost dotate 35 de biblioteci publice cu 140 de calculatoare și echipamente periferice, în valoare de 772.216 lei (soft & echipament).

Programul Biblionet a ajuns și la Moșna, unde pe lângă donația echipamentelor IT (4 calculatoare, soft-uri și periferice) a făcut să fie posibilă amenajarea unui centru cultural cu bibliotecă publică într-o locație nouă, cu o colecție de carte îmbunătățită. Această realizarea nu ar fi fost posibilă fără aportul și înțelegerea autorităților publice locale, a dlui primar Eugen Roba și a întregii sale echipe, a căror contribuție merită să fie un exemplu în ceea ce bibliotecarii numesc ”poveste de succes cu eroi contemporani”.

Am ales ca temă a conceptului pentru biblioteca publică din Moșna ”Pasărea Măiastră”, care aduce un element în plus la atmosfera de poveste a comunei și a satelor sale aparținătoare. De la bătrânii satului am aflat că pe cerul locului zboară, nevăzute, legende de la începutul lumii și de la primii oameni care au pus temelia acestei așezări, toate având ca element de bază libertatea și renașterea, motiv pentru care biblioteca nu putea funcționa în afara acestor elemente identitare.

Astfel, cei care vor trece pragul noii biblioteci din Moșna vor descoperi că poveștile cele mai frumoase sunt cele care se petrec sub ochii noștri, iar cei care cred în minuni vor ști că de curând o Pasăre Măiastră își căuta un loc bun pe tot pământul pentru a cuibări și pentru a se odihni din zborul greu și neîncetat peste gândurile oamenilor. 

Și, povestea mai spune că într-o bună zi, Pasărea Măiastră a coborât pe pământ, într-un loc numit Moșna, într-o curte în care câțiva oameni vrednici se străduiau din răsputeri să-și ajute semenii și să pună umărul la prosperitatea satului. 

Nevăzută, a coborât din Cer, iar acolo unde a atins pământul s-a ițit din coama dealului un cuib-de-bibliotecă în care preț de trei zile și trei nopți s-a odihnit, zburând de astă dată peste noianul de vise ai moşnenilor. 

A patra zi, după un somn greu-albastru, s-a trezit și, așa cum îi era datul, a ouat 9 ouă strălucitoare din care aveau să iasă la lumină-n-lumea-mare, nu pui fermecați și zburători, ci cărți minunate, pline de înțelepciune cu puterea de a-i face pe oameni să înțeleagă rostul lumii și să dobândească harul cuvintelor aducătoare de pace.

Pasărea Măiastră și-a luat zborul, lăsând în urma sa a lăsat un cuib magic, în care cel care intră se află sub înalta protecție a poveștilor și a tuturor înțelepților lumii.

Desigur, povestea continuă, iar de felul în care vor povesti cei de peste timp despre toate acestea și multe altele, depinde de ceea ce va face fiecare, în parte, dar mai ales cel care citește, plin de încântare, aceste rânduri…Despre programul Biblionet în România
Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate în mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit  aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Inițiativa Global Libraries a Fundației Bill & Melinda Gates își propune să deschidă calea către cunoaștere, informare și egalitate de șanse pentru cât mai mulți oameni. Parte a programului de Dezvoltare Globală, Global Libraries formează parteneriate cu diferite țări pentru a ajuta bibliotecile publice să asigure acces gratuit la calculatoare și Internet și formare pentru utilizarea acestora la potențial maxim. Global Libraries sprijină transformarea bibliotecilor publice în instrumente vitale pentru îmbunătățirea nivelului de trai a milioane de oameni.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu