miercuri, 25 ianuarie 2012

Eu sunt Eu! : primul atelierul de biblioterapie



Prima temă a atelierului de biblioterapie aduce în prim plan copiii și abilitățile lor, nu diagnosticul/dizabilitatea; activând ceea ce îi face deosebiți, nu ceea ce îi incapacitează.  

Copiii sunt copii, indiferent dacă au sau nu o deficiență. Pornim de la premise că toți copiii au nevoie de susținere, de a fi înțeleși și ajutați să se dezvolte pe măsura potențialului și în acord cu preocupările lor. 

A avea o tulburare sau o dizabilitate nu este similar cu a nu avea calități;  a avea autism nu înseamnă a nu comunica, ci a comunica diferit, a privi diferit, a relaționa și a acționa diferit. 
Absența sau deficitul sever al vederii se transformă  într-o performare a simțului tactil și orientării. Incapacitatea folosirii picioarelor duce la o capacitare a brațelor.  Fiecare dintre noi este deosebit în felul său, este o mică parte care influențează echilibrul întregului.

Misiunea acestui proiect este de a transfera atenția de la dizabilitate la persoană, de a transforma compătimirea în admirație, indiferența în valorizare.

Dacă reușitele celorlalți sunt pentru noi un exemplu, atunci fiecare succes al unei persoane cu dizabilități este o lecție de viață.

Împreună cu acești copii învățăm ce înseamnă cu adevărat a fi special, a acționa cu acceptare și bucurie, adică a reuși!




Target
20 de copii cu handicap sever:
10 cu autism și 10 cu handicap neuropsihomotor, cu vârste între 7-14 ani,
din Centrele de terapie pnetru copii cu dizabilitati ”Caleidoscop”, respectiv ”Cresc” ale Fundației ”Un copil, o speranță” Sibiu.

Argument
Proiectul propune o metodă pedagogică interdisciplinară, inedită pentru țara noastră și în întâmpinarea unei categorii sociale defavorizate, care nu se poate integra într-un cadru optim dezvoltării cunoștințelor și deprinderilor specifice procesului de învățare într-un sistem clasic de învățământ.
Descoperirea literelor (alfabetizarea) este un pas necesar și obligatoriu pentru fiecare membru al comunității noastre. Așadar, la situații speciale, oferim soluții speciale prin dezvoltarea unui atelier de biblioterapie specializat pentru fiecare afecțiune în parte.

Sunet, Literă, Cuvânt, Poveste reprezintă un joc educativ, complementar programei școlare, o trecere de la detaliu la panoramă, de la tăcere la comunicare (în cazul spectrului de autism) prin identificarea și activarea celui mai important instrument de comunicare: cuvântul.
Prin derularea proiectului dorim să contribuim la conștientizarea problemelor cu care se confruntă acești copii și familiile lor. Comunitatea va descoperi nevoile speciale ale celor diferiți de majoritate prin poveștile create de aceștia, iar principalii beneficiari ai atelierului vor descoperi noi metode de comunicare necesare integrării în societatea care îi așteaptă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu