sâmbătă, 22 octombrie 2011

Biblioterapia = Călătoria cuvântului către om prin portalul Arhetipului

Poveștile, indiferent de forma lor, se construiesc pe unul sau mai multe arhetipuri. Cu cât un arhetip este activat în viața unui om, cu atât povestea ”cu el” îi va fi mai de folos acestuia. Și pentru a nu complica foarte mult acest text, pe care îl doresc simplu și direct, prezint una din definițiile maestrului Jung referitoare la arhetip care ”derivă din observația repetată că miturile și poveștile literaturii universale conțin teme diferite care reapar pretutindeni și întotdeauna. Întâlnim aceleași teme în fanteziile, visele, ideile delirante și iluziile indivizilor care trăiesc în zilele noastre.”

Tematica poveștilor se construiește, așadar, pe un arhetip care fie ne impresionează, fie ne provoacă, sau ne înspăimântă.

Unul din cele mai prezente arhetipuri în timpul prezent este cel al Îngerului căzut, numit de alții și Îngerul răzbunător, prezent inclusiv în matricea Salvatorului de orice fel (Mesia).

Acest arhetip şi manifestările legate de el răspunde la nevoie de a echilibra balanţa dreptăţii, uneori prin utilizarea tehnicilor de tip agresiv. ”Avocaţii” care lucrează pentru săraci/alte persoane dezavantajate, sau voluntarii care dedică o parte importantă din timpul lor pro bono pentru diferite cauze umanitare sunt ”mântuitorii” moderni.

Pentru explorare a acestui tip de personaj recomand lectura volumul lui Harper LeeSă ucizi o pasăre cântătoare, apărută în mai multe formule editoriale și studiul profilului lui Hamlet din galeria Shakespeare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu