miercuri, 20 ianuarie 2016

Povești digitale @ Nou @ Hosman și @ Avrig

Povestea digitală este o specie aparte a narațiunii: multimedia, simplă, îngrozitor de directă și lipsită de efecte speciale. Viață, și atât!

Agora Culturală @ Biblioteca Ta a scos la iveală din sufletul timid al câtorva comunități: Sibiu, Brăila, Cluj-Napoca și București, 4 videografii care alcătuiesc documente dintr-o colecție specială de memorie locală din ultima sută de ani.

Cum se întâmplă: oamenii, celebri anonimi, își spun povestea de viață și o ilustrează cu fotografii mai vechi, din albumul de familie, sau mai noi, surprinse cu aparate foto de ultimă generație. Fotografia prinde viață prin vocea personajului real, care expune stângaci sau cu har, emoționat sau mândru, plin de dragoste sau furie momente importante care i-au marcat existența.
Este un exercițiu dificil, atât pentru cursant, cât și pentru trainer, care pe lângă informația tehnică: scriere creativă, tehnici de redactare poveste socială, prezentare de softuri de editare foto, video și sunet este obligat să spargă zidul gros  și rece al tăcerii de sine, pentru că oamenii din aceste timpuri nu au fost învățați să vorbească, nu au fost educați să se analizeze și să-și prezinte în termeni realiști personalitatea și/sau experiența.  

Cursurile de digital-storytelling, din programului sus-numit, oferite în formulă gratuită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu scot la lumină din memoria participanților secvențe de existență, de modele de viață care demonstrează, încă odată, dacă mai era nevoie, felul tenace de a fi al poporului nostru. Iar când spun ”popor” mă gândesc și la ”majoritate” și la ”minoritățile etnice”, care și-au spus cu toții poveștile. Ar trebui ascultate, văzute, pentru a (ne) înțelege mai bine și mai ales pentru a pricepe odată pentru totdeauna că acest petic de lume, nu iartă și nu favorizează pe nimeni, dar îi ajută pe cei care înțeles rostul uniunii, al asocierii și al compasiunii. Privit prin lentila poveștilor digitale județul  Sibiul este extrem de interesant și valoros prin oamenii care-i dau putere și suflu, zi de zi, oră de oră, într-un perpetuum vivum.

Proiectul rulează de anul trecut, din aprilie, iar de atunci și până acum, s-au adunat în tolba atelierului sibian 140 de povești digitale, realizate în 17 sesiuni de curs susținute de cei doi traineri experți DST, Daniela Rusu și subsemnata, Florinela Anca Vasilescu. Iar povestea merge mai departe, până în luna iunie, anul acesta.

Casa Sonja - Elijah

Casa Thomas - Elijah
Și pentru că este ianuarie, apăsăm accelerația și anunțăm pentru următoarele 2 săptămâni 3 ateliere: 21-22 ianuarie la Elijah Sozialzentrum - Casa Thomas din satul Nou, comuna Roșia;; 28-29 la Elijah Sozialzentrum - Casa Sonja din Hosman, comuna Nocrich; 3-4 februarie la Biblioteca Orășenească Avrig.

***

Iniţiativa se înscrie în proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european  în România. 

ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național, și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru suținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu